$type=blogging$cate=1$count=10$meta=0$p=1$show=/p/tarieven.html

$type=blogging$cate=1$count=10$meta=0$p=1$show=/p/faq.html

De meest courante declareermethoden

De advocatuur is zakelijke dienstverlening. Er kan dan ook op verschillende manieren worden gedeclareerd. Zoals hiervoor al is gezegd: een advocaat is vrij met de cliënt eigen afspraken te maken (hij is dus niet verplicht de hier genoemde methoden toe te passen)
Maar we geven hierbij een overzicht van de meest voorkomende methoden in België.
 • OP BASIS VAN EEN UURTARIEF
Uren x uurtarief

Dit systeem is het meest gebruikelijk in de zakelijke dienstverlening. Een advocatenkantoor kan een vast uurtarief hanteren, of verschillende uurtarieven per type advocaat, afhankelijk van diens ervaring. Het uurtarief kan afhankelijk zijn van factoren als vereiste snelheid, de voor de zaak benodigde deskundigheid, de aard van de zaak en het belang van de zaak.

Zoals a, maar met een uurtarief afhankelijk van de draagkracht van de cliënt

In de advocatuur kan bij de bepaling van het tarief rekening worden gehouden met de financiële draagkracht van de cliënt. Deze methode wordt niet gebruikt bij bedrijven.

Als a, maar dan afhankelijk van het resultaat

De advocaat kan in deze methode twee tarieven met zijn cliënt afspreken: een lager tarief als de doelstelling niet wordt bereikt, een hoger tarief als de
doelstelling wel wordt bereikt.
 • EEN VAST BEDRAG
De cliënt komt met de advocaat van te voren één totaalbedrag overeen voor de gevraagde bijstand.
 • JAARCONTRACT / KADERAFSPRAAK
Bij dit type afspraak maakt de cliënt, meestal een ondernemer, met de advocaat afspraken over de declaraties in te behandelen zaken. Hierin kunnen tarieven worden vastgelegd, die gebaseerd kunnen zijn op de ervaringen opgedaan in eerdere zaken.
Ook hier kan met bijzondere factoren worden rekening gehouden: dringendheid, specialistische kennis of het belang en de aard van de zaak.
 • INCASSOTARIEF
Zaken waarbij de nadruk ligt op het invorderen van gelden noemt men "incassozaken". Wanneer meer incassozaken tegelijkertijd door de advocaat worden behandeld is het gebruikelijk het incassotarief toe te passen.
De cliënt komt dan met de advocaat van te voren een vergoeding overeen op basis van een percentage van het geïncasseerde bedrag.

Bijvoorbeeld:
 • over de eerste 2.500,- EUR 15%
 • over het meerdere tot 6.250,- EUR 10%
 • over het meerdere tot 25.000,- EUR 8%
 • over het meerdere tot 50.000,- EUR 5%
 • over het meerdere boven 75.000,- EUR 3%
Voor de Gerechtelijke Invordering (schuldvordering langs gerechtelijke weg) blijft het pleitmonopolie bij de advocaat. Anders gezegd: niemand kan verplicht worden om te betalen aan wie ook, tenzij aan een gerechtsdeurwaarder , bijgestaan door politie of rijkswacht, en uitsluitend op grond van een door de advocaat bekomen, definitief vonnis.

Binnen het kader van de pleitbezorging voor zijn cliënt behandelt Advocatenkantoor Bruno Schoenaerts deze Gerechtelijke Invordering aan af te spreken tarief, bijvoorbeeld het incassotarief.
Er wordt naar gestreefd alle kosten ten laste van de tegenpartij te leggen (bijvoorbeeld door het toepassen van de factuurvoorwaarden).
 • ANDERE SYSTEMEN
Andere methoden of een combinatie van bovengenoemde methoden zijn ook mogelijk. Dit uiteraard zolang de methoden niet in strijd zijn met de bestaande beroeps- en gedragsregels van de advocaat.
 • VOORSCHOT - PROVISIE
De advocaat kan u, tijdens het overleg over de financiële kant van de zaak, verzoeken een voorschot op zijn kantoorrekening te storten.

$type=sticky$h=460$rm=0$snippet=0$count=4$cate=1$meta=0$show=/p/biografie.html

$type=two$count=10$meta=0$p=1$show=/p/insolventierechten.html

$type=one$count=10$comment=0$author=0$p=1$show=/p/nieuws.html

$type=sticky$count=4$cm=0$date=0$cate=1$show=post

Naam

biografie,4,faq,5,in de kijker,2,nieuws,3,rechtsdomein,1,specialisatie,3,tarieven,8,
ltr
item
Bruno Schoenaerts | Advocaat - Curator Antwerpen : De meest courante declareermethoden
De meest courante declareermethoden
Bruno Schoenaerts | Advocaat - Curator Antwerpen
http://www.schoenaerts.com/2016/11/de-meest-courante-declareermethoden.html
http://www.schoenaerts.com/
http://www.schoenaerts.com/
http://www.schoenaerts.com/2016/11/de-meest-courante-declareermethoden.html
true
7725847749409157899
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden LEES ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home BLZ BERICHTEN Lees alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF SEARCH ALLE BERICHTEN Geen berichten gevonden Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopas 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago > 5 weken Volgers Volg THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy